Selecteer een pagina

ROUW ONDER JE DAK – COACHING BIJ ROUW EN VERLIES

Mijn naam is Willy de Lang (1979). Samen met mijn man Johan woon ik in Sneek. We hebben vier kinderen gekregen; twee dochters (2005 en 2007) en twee zoons (2012* en 2014). Naast mijn werk in de jeugdhulpverlening heb ik sinds oktober 2019 mijn eigen bedrijf: Rouw onder je dak. Ik ben rouwbegeleider en bied coaching bij rouw en verlies. (www.rouwonderjedak.nl en @rouwonderjedak )

Wat ik graag wil is dat er meer oog komt voor rouw en verlies. En dan bedoel ik niet alleen rouw na een overlijden. Ook alle andere verliezen mogen gezien worden, van een eenvoudige verwachting die niet uitkomt tot het niet uitkomen van toekomstdromen door bijvoorbeeld een echtscheiding. Van het hulp nodig hebben bij de opvoeding van een kind tot het overlijden van een dierbare. En alles daar tussenin en er buiten.

Alle verliezen hebben invloed op een mens, op waar je vandaan komt, wie je bent en wie je nog wordt. Ik wil graag dat we met z’n allen, dus zowel professionals als iedereen die met elkaar de samenleving vormt, door deze bril naar anderen en onszelf kunnen kijken. Ik weet zeker dat het op deze manier naar elkaar kijken de compassie voor elkaar vergroot, met allerlei positieve effecten tot gevolg.

Welke 5 woorden zijn typisch jou?

Open minded en integer: Met mij kun je alles bespreken. Niks is gek of raar, alles mag er zijn. Daarnaast blijft alles wat iemand met mij bespreekt tussen ons. (Tenzij er om veiligheidsredenen anders gehandeld moet worden. In zo’n geval ben ik daar vooraf open over.)

Liefdevol confronterend: Als het nodig is confronteer ik een cliënt met wat ik zie en opmerk. Dit doe ik op een liefdevolle, ondersteunende manier, zodat het als opbouwend ervaren wordt.

Humor: Ondanks dat rouw en verlies serious business is, mag er ook best gelachen worden. Humor relativeert en lachen brengt openheid en lucht. Privé schuw ik een grapje op dit gebied zeker niet. In mijn werk stem ik het gebruik van humor natuurlijk af op de cliënt.

Verbindend: Ik ben vlot in het maken van een analyse van wat er speelt bij een cliënt. Daarnaast verbind ik diverse uitgangspunten en werkvelden met elkaar. Bijvoorbeeld het brengen van het onderwerp rouw en verlies in mijn werk met ouders en kinderen in een conflictscheiding. Daarnaast maak ik gemakkelijk contact met mensen. Een praatje is zo gemaakt, waardoor het ijs snel gebroken is en de verbinding snel ontstaat.

Positief: Ook al is een situatie nog zo heftig, ik zie altijd een lichtpuntje, een positief aspect of een andere kant in een verhaal, zonder daarmee de moeilijke kant teniet te doen of weg te wuiven.

Waarom doe jij wat je doet, wat drijft jou? Wat is dus je innerlijk vuur?

Mensen, het menselijk contact, verbinding met elkaar, dat is wat mij drijft en wat mijn vuurtje opstookt. Ik merk het al bij het beantwoorden van deze vragen. Er is zoveel dat ik wil zeggen, zoveel dat ik wil delen. Er zijn zoveel mensen die verliezen meemaken die hen vormen, waardoor ze geworden zijn zoals ze zijn, zonder dat het wordt gezien. Het niet zien van deze verliezen, ook door de persoon zelf, en de effecten daarvan, zorgt voor verwijdering. Zicht krijgen op elkaars betekenisvolle gebeurtenissen in het leven, waaronder verliezen, zorgt voor compassie voor elkaar en dus voor verbinding. En verbinding heb je nodig om op een fijne manier samen te kunnen leven.

Ik vind het fijn om met mensen uit te kunnen pluizen wat voor hen belangrijke verliezen zijn geweest en wat de impact is van deze verliezen, zowel in negatieve als in positieve zin. Want naast gemis, kunnen verliezen je ook iets brengen. Door mijn eigen ervaringen te delen, in combinatie met mijn professionele achtergrond, heb ik gemerkt dat ik iets te brengen heb op dit vlak. Ik wil mensen begeleiden en coachen bij het zicht krijgen op hun eigen verhaal, zodat ze zichzelf beter begrijpen en anderen hen ook beter kunnen gaan begrijpen. Ik word er heel blij van om te zien dat mensen letterlijk en figuurlijk op verhaal komen.

Wat betekent jouw vuur voor jou en je business?

Mijn vuur voor het begeleiden en coachen zorgt ervoor dat mensen zich op hun gemak voelen bij mij. Het zorgt ervoor dat er gemakkelijk gesproken wordt over rouw en verlies, zonder dat er iets raar of ongemakkelijk is. Ik heb zelf verliezen meegemaakt op verschillende gebieden met uiteenlopende impact op mijn leven, wat maakt dat ik gemakkelijk kan aansluiten mij mijn cliënten. Daarnaast bieden mijn eigen ervaringen aangevuld met diverse opleidingen ervoor dat ik kan vertellen over hoe rouw en verlies werkt, wat zorgt voor inzicht. Het klinkt misschien wat gek, maar ik word blij van praten over rouw en verlies en hoe het werkt. Ik krijg er energie van, die ik door kan geven aan de mensen met wie ik in gesprek ben over dit onderwerp. Ik geef het vuurtje door.

Hoe houd jij je vuur hoog?

Wat ik al zei, ik krijg energie van praten over rouw en verlies. Dat laait mijn vuurtje op en houdt het brandende. Daarnaast lees ik graag over dit onderwerp en volg ik bijvoorbeeld webinars. Ook heb ik nog contact met collega’s van mijn opleiding waarbij we elkaar wijzen op interessante ontwikkelingen, boeken, films etc. en elkaar vragen kunnen stellen waar nodig. Ook het schrijven van dit stukje geeft weer extra zuurstof aan mijn vuurtje, waardoor de vlammen weer hoger reiken. Sowieso vind ik schrijven over dit onderwerp heel fijn. Ik schrijf dan ook met enige regelmaat een blog die ik op mijn website en social media plaats. Om niet altijd aan te staan, vind ik het ook heerlijk om een stuk te wandelen. Het liefst doe ik dat alleen, om even helemaal tot rust te komen.

Waar ben je heel trots op? Juist ook in deze moeilijke tijd?

Ik ben er trots op dat mijn eigen ervaringen op het gebied van rouw en verlies me onder andere gebracht hebben dat ik mensen kan begeleiden en coachen bij hun eigen proces op dit vlak. Ook ben ik er trots op dat mijn verhalen over mijn visie en mijn missie mensen inspireren zich te verdiepen in dit onderwerp en dat zij merken dat het een universeel onderwerp waar iedereen op meerdere momenten in het leven mee te maken krijgt. Het is fijn om te merken dat mensen ervaren dat het niet alleen maar zwaar is, dat het juist verlichting biedt als je zicht krijgt op hoe jij zelf en anderen omgaan met rouw en verlies.

Welk advies zou je willen geven?

Geeft jezelf de tijd en de ruimte om op verhaal te komen, om je verhaal te ontdekken en je verhaal te vertellen. Je doet er toe. Jouw verhaal mag er zijn.

Wat ik in mijn praktijk zie, is dat veel mensen die rouwen, hun verhaal wegstoppen, alsof het er niet toe doet of niet zo belangrijk is als het verhaal van anderen. Stop daarmee. En lukt dat niet, zoek dan hulp. Ook jóúw verhaal doet er toe en mag verteld en gehoord worden.

En voor familie, vrienden en andere naasten: vraag naar het verlies. En luister. En luister daarna nog een keer, en nog een keer. Net zolang als nodig is. 

Probeer altijd te kijken naar wat maakt dat iemand overkomt zoals hij of zij overkomt. Zegt dat iets over jezelf, of over wat de ander heeft meegemaakt, of een combinatie van die twee? Probeer met die ogen te kijken, zodat je met compassie naar een ander kunt kijken. Compassie verbindt.

Welke quote/uitspraak of motto is jou op het lijf geschreven of past helemaal bij jou?

Het mooie aan quotes vind ik dat er altijd wel één is die op dat moment bij jou past. En we kunnen allemaal iets anders halen uit dezelfde quote. De quotes die me op dit moment aanspreken, zijn de volgende: 

We hebben geen invloed op wat ons overkomt, maar we hebben een keuze in hoe we reageren op onze ervaring. – Edith Eger

Ik vind deze quote mooi, omdat ik ook geloof dat je zelf een keuze hebt als het gaat om hoe je omgaat met wat je overkomt. Tuurlijk kun je na een betekenisvol verlies overspoeld raken door emoties en niet weten wat je moet. Na die eerste golf, heb je naar mijn idee weldegelijk een keuze in hoe je verder gaat: blijf je verdwaasd liggen, of sta je op, kijk je om je heen en bepaal je waar je heen wilt gaan. Dat betekent niet dat dat allemaal maar gemakkelijk en vanzelf zal gaan. Zeker niet. Ook op de momenten dat het moeilijk gaat, heb je een keuze: blijf ik stilstaan, of zoek ik hulp, bijvoorbeeld. Dus we hebben altijd een keuze in hoe we reageren op onze ervaring.

 Verdriet bestaat omdat het liefde was.

Dit vind ik ook een hele mooie, omdat je pas kunt rouwen om iets of iemand als je je er eerst mee hebt verbonden. Je kent alleen verlies als je liefde kent. Daarmee is rouw de andere kant van liefde.