Selecteer een pagina

JANNEKE HOEKSTRA – FRIESE KRAAMSTAL FAN DE FIIFHOEKE –

VOOR EEN GOED BEGIN!

Ik ben Janneke Hoekstra, 42 jaar en getrouwd met Augustinus Hoekstra. Samen met onze 3 zoons, Jelte (13 jaar), Ytzen (12 jaar) en Kjeld (7 jaar) wonen we op een prachtige boerderij in Sibrandabuorren.

Ik werk als verpleegkundige in het Antonius ziekenhuis in Sneek. Thuis hebben we een variërend bedrijf in Friese paarden, onze grote passie.

Zo hebben we een handels- en trainingstal in Friese paarden, een webwinkel; www.goedkopepaardendekens.nl en verzorgen we rouwvervoer met Friese paarden met onze verschillende rouwkoetsen www.eenstijlvolleuitvaart.nl en sinds kort heb ik mijn eigen bedrijf www.friesekraamstal.nl.

Bij mijn Friese kraamstal fan de Fiifhoeke kunnen eigenaren van merries die moeten veulenen, hun merrie bij ons stallen en wij nemen dan de zorg over en bieden begeleiding tijdens het geboorteproces.

Welke 5 woorden zijn typisch jou?

Spontaan: Ik maak graag en gemakkelijk contact met mensen.

Empatisch: Ik voel met iemand mee, in zowel blijdschap als verdriet. Ik kan luisteren, mee lachen en mee huilen. Begrip tonen, troosten.

Verbindend: Ik hou van harmonie en maak het graag mensen naar de zin.

Regelneef: Ik mag graag regelen en organiseren, dat zie je terug in bijvoorbeeld initiatieven voor een bijzonder verjaardagsfeest, een evenement organiseren of in de vele bestuursfuncties die ik graag doe.

Levendig: Ik ben een levendig en energiek persoon en probeer te genieten van het leven.

Waarom doe jij wat je doet, wat drijft jou? Wat is dus jou innerlijk vuur?

Toen ik 4 jaar werd kreeg ik van mijn ouders een barbiepop met een verpleegsteruniform aan en een baby’tje in een roze doek gewikkeld op haar arm. Vanaf toen wist ik: Ik wil later ook kraamverzorgster worden. Ik heb de MAVO gedaan en toen de HAVO en vervolgens de HBO-v. Waarbij ik voor de differentiatie Kind, Kraam en Jeugdigen heb gekozen. Ik heb mijn eindstage op de afdeling Gynaecologie/Obstetrie in MCL gedaan en aansluitend hier ook als oproeper een klein jaar gewerkt. Toen kreeg ik een vaste baan op Orthopedie.

Toch bleef de kraamzorg mij trekken en heb ik uiteindelijk ervoor gekozen om naast mijn baan in het ziekenhuis ook in de kraamzorg te gaan werken. De zorg rond de bevalling en het zorgen voor een fijne kraamtijd voor het gezin vond ik fantastisch. Elke keer weer opnieuw een wonder.

In de tussentijd ontmoette ik mijn man, Augustinus, trouwde, kreeg 3 prachtige zoons en verhuisde naar een boerderij in SIbrandabuorren waar mijn man zijn bedrijf in de Friese paarden zelfstandig kon voortzetten. Daarvoor dat hij deed namelijk met een partner.

Zowel Augustinus als ik zijn opgegroeid in en met Friese paarden en het Friese paard loopt als een rode lijn door ons dagelijks leven. Het is onze grote passie. Augustinus had altijd een voorkeur voor hengsten en ruinen maar ik wilde heel graag zelf een fokmerrie. Voor mijn 40e verjaardag kreeg ik mijn eerste eigen fokmerrie!

En wat is het toch mooi, dat proces van de bevalling, het gaan staan, voor het eerst gaan drinken. Hoe de natuur dit toch allemaal fantastisch heeft geregeld. Wat kan je hier van genieten.  

Toen we in 2019, 12,5 jaar getrouwd waren hebben we een groot feest gegeven. Ik kreeg toen van Augustinus een heel mooi bord met het logo van Stal fan de Fiifhoeke. Het logo bestaat uit 2 grote paarden en 3 veulentjes, welke symbool staan voor ons gezin. Fiif staat voor 5 omdat ons gezin uit 5 personen bestaat en hoeke staat voor Hoekstra, onze achternaam. De vijfhoek staat om de 5 paarden heen, als een veilig huis. Voor mij dus echt heel symbolisch. 

In januari 2021 verloor ik mijn vader. Dat was heel heftig en een zwarte en zware periode. Ik ben door een diep dal gegaan. Toch kon ik van de geboorte van mijn veulens wel genieten en dankbaar zijn. Mijn man zag dat ik hier energie van kreeg en voorzichtig weer eens blij kon zijn. Dat bracht hem op een idee. Zo kwam hij enkele weken geleden thuis uit de bakkerij waar hij werkt en vroeg: “Hoe zou je het vinden om je eigen kraamstal te beginnen? We hebben de faciliteiten en jij hebt de kennis en ervaring.” Ik was direct helemaal lyrisch over het idee. Mijn 2 passies komen samen.

En zo werd Friese kraamstal fan de Fiifhoeke geboren!

Wat betekent jouw vuur voor jou en je business?

Die passie voor geboorte, fokkerij, Friese paarden en mijn gezin, mijn verpleegkundige achtergrond en de herinneringen aan mijn vader komen allen tezamen in mijn bedrijf.  Hoe fijn is het dat je met jouw passie een ander kan helpen om zijn/haar passie ook te volgen.

Hoe houd jij je vuur hoog?

Berte fan it libben,

in nij begjin,

in barren dat nea

gewoan wurde kin.

Dit gedichtje geeft aan hoe ik mijn vuur hoog houdt. 

Doordat mijn werk nooit gewoon wordt blijft het speciaal. Geen enkel mens is hetzelfde, geen enkel paard is hetzelfde, geen enkele geboorte is hetzelfde. Je moet altijd weer participeren op de nieuwe situatie. Wanneer er dan een gezond veulen aan de voet bij de merrie staat, de fokker trots en tevreden is. Daar doe ik het voor.

Waar ben je heel trots op? Juist ook in in deze moeilijke tijd?

Na het overlijden van mijn vader in januari 2021 heb ik het heel moeilijk gehad. Ik kon me toen gewoon niet voorstellen dat het leven ooit weer glans zou krijgen. Toch is dat gebeurd. Ik ben er bovenop gekomen en heb zelfs dankzij mijn man een droom verwezenlijkt. En ik weet zeker dat mijn gezin, familie en vrienden trots op mij zijn. En mijn vader vooral. En daar ben ik dan weer trots op.

Welk advies zou jij willen geven?

Het is niet niks om zomaar een stap te nemen om zelfstandig te gaan ondernemen. Zoek daar hulp bij, aanvaard daar hulp bij. Want samen kun je zoveel meer dan alleen.

Welke quote/motto of uitspraak is jou op het lijf geschreven of past helemaal bij jou?

It Iibben rûn

Dit is de titel van een Friese gedichtenbundel waarin gedichtjes staan over geboorte, trouwen en rouw. Oftewel het leven rond. Ieder leven is uniek en ieder bewandelt zijn levenspad op zijn of haar manier. De geboorte, trouwen en rouw staan centraal in mijn leven. Geboorte omdat ik 3 prachtige kinderen heb mogen krijgen. En omdat ik daar mijn beroep van heb kunnen maken en nu zelfs mijn eigen bedrijf! www.friesekraamstal.nl. Trouwen omdat ik alles wat ik nu heb niet had gehad als ik niet mijn leven kon delen met Augustinus, mijn man. Een mooi gezin, een fijn en vertrouwd (t)huis op onze boerderij. Onze gezamenlijke hobby, de passie voor het Friese paard.  Augustinus steunt mij in goede en zware tijden, geeft mij alle ruimte en vrijheid om te zijn wie ik ben en te doen wat ik graag wil.

En rouw omdat de dood het leven ‘rond’ maakt. Het hoort bij het leven. Zowel in mijn werk als privé komt rouw regelmatig naar voren. Het doet je des te meer beseffen hoe kostbaar en bijzonder nieuw leven is.