Selecteer een pagina

DORAN VAN VEENENDAAL – POSITIONING FROM THE HEART

Ik ben Doran (Simons-) van Veenendaal (37) en ik ben een persoonlijke Positioneerder en Begeleider voor ondernemers met een hartmissie.

Mijn tagline is ‘Stay Heartsmart’. Het is immers ontzettend slim om je hart en intuïtie te volgen in je bedrijf, daarin zit de kloppende intelligentie. En ook daar vandaan komen vaak doorbraken. 

Welke 5 woorden zijn typisch jou?

Vertrouwen, met stip op één. Ik heb zo een diep vertrouwen in mijzelf en iedereen waar ik mee werk, dat mijn vertrouwen al een veld vol geloof creëert waarin mooie resultaten kunnen ontvouwen. Iedereen beweegt immers sneller en zelfverzekerder, wanneer ze het vertrouwen (en dus de veiligheid/ gedragenheid) voelen.

Vertrouwen betekent ook dat een krachtige positionering en visie, niet betekent dat je anderen zwakker hoeft te laten lijken. Hoe vaak lees je wel niet opmerkingen over ondernemers die kwetsend kunnen zijn? Het is soms zo gericht op fouten, of wat je beter wel kan doen. De wens om anderen te beïnvloeden, is zo ongemerkt sterk. Dat we er alles voor over hebben. En vergeten hoe we in ons hart werkelijk ZIJN. Een wezen die alles al heeft.

Aanwezigheid. Daarom is mijn tweede woord ook ‘aanwezigheid’. Een eigen versie van dat woord is ‘allesheid’. Als je werkelijk de volheid en allesheid kunt voelen, ben je nooit (echt nooit!) meer onzeker. Je ziet werkelijk alles (en doorziet ook), waardoor alle energie zich kan concentreren op het genieten en ontvouwen van je hart en ziel in dit leven. Ergens gaat dit ook over dankbaarheid. Maar soms zit er in ‘dankbaarheid’ ook de oude energie van datgene wat je niet meer wilde. En daarom ben je dankbaar dat je nu iets anders hebt/ doet/ ziet. Eigenlijk gaat dankbaarheid om ‘waardering’, die energie gaat echt puur over wat er nu is.

Beïnvloeden. Een strategisch woord die typerend is in mijn werk. Hoe raak je mensen met woorden? Vanuit de wetenschap schreef ik boeken/ publicaties over beïnvloedende communicatie. Als ondernemer kan beïnvloeding puur voelen, maar vaker voelt het vermoeiend. En dit heeft alles te maken met de intentie achter jouw communicatie. Want jouw ziel wil écht niet iedere dag bezig zijn met anderen overtuigen of beïnvloeden. Maar als ondernemer zitten we wel vaak in die overtuig en bewijs-energie. Diep van binnen wil je er gewoon Zijn. Out there. Met ruimte en liefde. Passief actief. Maar de beïnvloeding breekt het soms gewoon op voor ondernemers. Daar heb ik een oplossing voor bedacht: Positionering vanuit het hart. Door jouw verhaal zo neer te zetten dat het zo resoneert met wie jij bent, nodig je passief klanten uit om met jou te werken. Zonder dat je ze hoeft te beïnvloeden. Je moet je eigen snaar te pakken krijgen en deze verbinden met de snaar van je publiek. Zo voelt het kloppend en doet je communicatie een groot deel van het werk. Hiermee raak je dus eigenlijk anderen door ‘gewoon te Zijn’.

Ik kies verder 2 persoonlijke woorden: moederschap en leven. Ik heb twee prachtige kindjes en de liefde die ik voel voor het moederschap en het leven, maken dat ik mijn eigen leven heb ge-her-positioneerd. Zodat ik nu het leven leef, zoals het leven bedoeld is. Ik geniet van mijn werk, mijn leven, mijn gezin en ik heb rust om alle aanwezig daarin ook daadwerkelijk te beleven. Want je kunt rijk zijn, en het niet zo beleven. En je kunt rijk zijn en het daadwerkelijk ook zo voelen. Welke zou jij kiezen? (Ik leef een perfect leven, met ook imperfecties daarin. Ik ben ook wel eens moe. Chagrijnig. Of ongeduldig. Of bang. Laten we wel ‘écht’ wezen haha 😉

Waarom doe jij wat je doet, wat drijft jou? Wat is dus jouw innerlijk vuur?

Ik word enorm blij als mensen ontdekken dat alles al in dit leven zit, wat ze willen. Het is een kwestie van ontvouwen. En dit doe je het meest snel als je in je hart zit. Het hart is de poort. De poort naar intelligentie. Naar de ziel. Naar veiligheid. Naar alles. Mijn ‘why’ zit daarom ook in mijn tagline: stay heartsmart.

Wat betekent jouw vuur voor jou en je business?

Vroeger dacht ik dat je alleen goede omzetten kon draaien als je je volledig goed voelde. Maar dat is niet zo. Of je vuur nou hoog of laag is, er groeit altijd iets. Dat voel je als je bent afgestemd op ‘aanwezigheid’. Mijn vuur was bij de opzet van mijn bedrijf mega hoog, alles was nieuw en ik stond in vuur en vlam. Nu is de nieuwigheid eraf. Dit maakt dat de vlam meer een constante is. Met soms een piekvlam en soms een waakvlam. Ik vind het fijn om Zin en enthousiasme te voelen bij mijn werk. En ik vind het soms verwarrend als ik het vuur even minder voel. Vind ik het dan nog wel leuk genoeg? Maar inmiddels weet ik dit proces op werkelijke waarde te schatten. We hebben contrast nodig.

En het contrast was het grootste toen ik uit de corporate wereld stapte en mijn drukke baan inruilde voor het ondernemerschap waarin ik 100% mijn eigen regels en vrijheid vond. Ik was zó excited dat ik mijn leven opnieuw in kon richten, ik voelde een vlammenzee!

Terwijl ik toen alles moest uitzoeken en opbouwen. Nu heb ik werkelijk alles waar ik aan het begin van het ondernemerschap van droomde, en toch is die vlam nu gematigder. Gek eigenlijk? Toch niet. Wat ik heel duidelijk zie is dat mijn vlam minder flikkert nu ik ervaren ben. De verandering zit hem niet in de vlam, maar in wat de vlam verlicht om mij heen. Die omgeving veranderd. Ik zie steeds meer. En dat is voor mij groei. 

Hoe houd jij je vuur hoog?

Ik laad op via andere mensen, slaap en natuur. Een volledige online business zou ik niet zo snel kunnen hebben, ik haal enorm veel vuur uit werkelijk klantencontact. Ik moet zeggen dat ik veel online doe (zeker in lockdowns), sommige klanten heb ik nog nooit in het echt ontmoet. We doen alles via zoom en dat werkt wonderbaarlijk goed. Nu heb ik een nieuw kantoor, een gerenoveerd huis uit 1823 middenin het bos in het Gooi. Deze ruimte heeft zelfs een meditatieruimte en ik deel het geheel met 2 andere coaches. Dit soort nieuwe avonturen aangaan zorgt ervoor dat die vlam weer nieuw hout krijgt. Ik voel door de beslissing van het nieuwe kantoor letterlijk nieuwe brandstof. Heerlijk!

Waar ben je heel trots op, juist ook in deze moeilijke tijd?

Mijn gezin is mijn anker in alle dynamiek. En hoezeer ik mijn werkende leven heb ingericht op dat we lockdowns makkelijk aankunnen. Twee maanden per jaar vakantie. En doen waarvoor ik gekomen ben. Ik ben met zoveel dingen heel blij!

Trots ook dat we getrouwd zijn, ondanks dat we ons trouwfeest door Corona moesten afzeggen. De viering werd klein en fijn in de tuin met de ouders en getuigen. Wat ik wel moeilijk vind aan deze tijd is de angst, verdeeldheid en sociale afstand. Want ik voel aan alles dat we hier sterker uitkomen. Laat dat de focus zijn.

Welk advies zou jij willen geven?

Kies voor hoe jij wilt ondernemen en wees niet ‘bang’ voor die keuze. Je wordt namelijk niet afgestraft, maar beloond. Zo koos ik ervoor om niet elke dag op social media te zitten, het past niet meer in mijn leven nu met 2 kindjes en een bedrijf om hier veel tijd aan te besteden. Voor deze keuze, die uit mijn hart kwam (en niet uit mijn hoofd, want die dacht social media nodig te hebben), ben ik rijkelijk beloond. En straks voel ik er misschien wel weer meer zin en ruimte voor. Nu is nu. Dan is dan. Beweeg mee met wat je voelt. Ondanks adviezen van anderen. Dat zou ‘mijn advies’ zijn 😉.

Welke quote/uitspraak of motto is jou op het lijf geschreven of past helemaal bij jou?

“Als het klopt van binnen, dan ga je dat aan de buitenkant zien”

(Doran van Veenendaal)